Thomsen - Creating More Value
thomsen
Wat is een betere reclame dan een verhaal over tevreden klanten? De case-studies spreken voor zich.

Doorzoek ons assortiment

cm
cc
spacer

SO Natural

Producten: TeeltVaas®, Teeltvaastray, Ochidee-pot 12cm hoge instulping

SO Natural uit Bleiswijk en Zevenhuizen/Moerkapelle is de grootste orchideeënkwekerij in Europa. De vijf broers Martin, Hans, André, Wouter en Johan Smaal kweken hun orchideeën op van jong plantje tot aan een volwassen, bloeiende plant. Ze hebben acht verschillende soorten orchideeën in het assortiment. De SO Natural kwekers zijn kwaliteitskwekers, die bovendien heel innovatief zijn. Eerder liepen ze voorop bij de ontwikkeling van de orchidee-pot met hobbel. Nu heeft So Natural samen met THOMSEN de TeeltVaas® ontwikkeld.

THOMSEN ontwikkelde in 2003 als eerste fabrikant een 12cm (Ø 115mm) orchidee-pot met instulping. De instulping draagt zorg voor een betere ventilatie en dus afdroging. De gietinterval wordt daardoor verkleind. SO Natural en twee andere klanten van THOMSEN waren nauw bij deze nieuwe ontwikkeling betrokken en maakten als eersten de stap. Nu heeft de pot met instulping een marktaandeel van ruim 85 procent.
Kortgeleden introduceerden SO Natural en THOMSEN samen een nieuwe teeltwijze voor Phalaenopsis: Telen in de TeeltVaas®. Vlak na het planten wordt de jonge orchidee met pot en al in de Teeltvaas® gezet. Dit heeft tal van voordelen, zoals een hogere uniformiteit, en plantkwaliteit en een forse besparing op water, meststoffen en arbeid.
 
TeeltVaas® Gepatenteerd
Kweken in de TeeltVaas® is een gepatenteerd teeltsysteem.
Voortschrijdend inzicht van de vijf broers Smaal betreffende de teelt van hun  orchideeën en de verwachtte veranderingen op de afzetmarkt zorgden ervoor dat SO Natural samen met kennismakelaar Crop Eye en THOMSEN de koppen bij elkaar stak voor deze nieuwe ontwikkeling.
De TeeltVaas® zorgt ervoor dat de bladeren van de orchideeën mooi naar boven gericht worden. Dit heeft onder andere voordelen bij het automatiseren en watergeven. Verder is de plantafstand van het begin tot het einde gelijk. De TeeltVaas® is perfect afgestemd op de THOMSEN 12cm Hi® Orchidee-pot.
Het gebruik van de TeeltVaas® als drager van de plant gaf bij SO Natural nieuwe mogelijkheden op het gebied van automatisering. Zo wordt er binnenkort een automatische hoesmachine in gebruik genomen, die snel werkt, relatief klein en verrijdbaar is.
THOMSEN heeft een stevige spuitgiettray ontwikkeld, die dient als drager van de TeeltVaas® in het afleversysteem.